PDC

PDC Premier League; Taylor weer aan kop en Newton nog in de race

newtoninderace_01Voor 7.000 uitgelaten toeschouwers in het Schotse Glasgow heeft Phil Taylor gisteren de koppositie overgenomen van Michael van Gerwen. Taylor speelde gisteren tegen Raymond van Barneveld, een kraker waar reikhalzend naar werd uitgekeken gezien de vorm waarin Raymond en Phil verkeerden. Helaas werd het niet de partij waar op werd gehoopt. Dubbels speelden Barney weer parten en in plaats van een redelijk gelijk opgaande strijd stond Raymond na 3 legs met 3-0 achter. Dat gat werd niet meer gedicht ook niet met een fraaie 144 finish van Raymond waarmee de stand op 6-3 voor Taylor werd  gezet want de leg erna werd de dubbel niet gevonden door Raymond en Taylor de eindstand op 7-3 zette.

Als je de balans van de wedstrijd opmaakt lagen de twee qua scorend vermogen nagenoeg gelijk. Taylor gooide 102.94 en Raymond 102.96. Het verschil lag in het uitgooipercentage, 44% voor Taylor en 23% voor Raymond. Met zijn overwinning en latere nederlaag van Michael van Gerwen staan er nu vier spelers met elk 10 punten bovenaan. Taylor en Michael hebben een gelijk saldo gewonnen legs, maar door het saldo gewonnen legs tegen de darts in is de koppositie voor Taylor.

Michael die in de laatste wedstrijd van de avond tegen Wade speelde had niet de flitsende vorm van de week ervoor. Wade was super scherp zeker op de dubbels waar hij een percentage van 64% noteerde. En dan vis je achter het net als je zelf teveel darts voor een dubbel nodig hebt. In de vierde leg zette Wade het verschil op twee legs (1-3) door 134 uit te gooien en met een break in leg vijf is het verschil zelfs 3 punten. Michael breekt echter gelijk terug en met de darts komt hij in leg 7 terug naar 3-4.

Maar weet raakt niet van slag, ook niet met een zaal die op de hand van Michael is en gooit met een 135 finish de stand op 3-5 en als Michael in de volgende leg nog eens 4 dubbels mist voor 4-5 wordt de stand 3-6. James mist dan nog wel 3 match darts op tops in leg 10 maar dat wordt snel vergeten als hij met een 130 finish de eindstand op 4-7 zet. Gemiddelden: van Gerwen; 104,43 – Wade; 98,51

De openingswedstrijd werd gespeeld door Adrian Lewis en Andy Hamilton. Een zeer zware wedstrijd voor Lewis, niet alleen vanwege zijn tegenstander, hij had ook nog eens de zaal tegen. Het publiek floot en joelde als hij een dubbels moest gooide en als je ze dan ook nog eens mist werkt dat toch even door. Maar Lewis ging er professioneel mee om en zette een 0-2 achterstand om in een 4-2 voorsprong. Daarna gaan de legs met  de darts tot 6-4 aan toe. In leg 11 heeft Lewis de kans om htet heel fraai af te sluiten maar mist dubbel 9 voor een 138 finish. Hij mag echter nog een keer aanleggen omdat Andy 88 niet uit krijgt en die kans laat Lewis niet onbenut en zet een 7-4 eindstand op het bord. Gemiddelden: Lewis; 88,70 – Hamilton; 87,85

Gedragen door het thuis publiek speelde Robert Thornton in de tweede match van de avond tegen Simon Whitlock één van zijn beste partijen. Robert was niet te stoppen door Whitlock en na 4 legs was de stand dan ook 4-0 voor de Schot. Het dartgemiddelde op dat moment was 128,37 voor Thornton  en het het alle schijn dat deze partij wel eens op 7-0 kon eindigen. Whitlock wist dan in leg 5 een finish van 114 te raken voor zijn eerste  en enige punt van de wedstrijd.  Dit was niet de hoogste finish van de partij want  gooide in de tweede leg 157 uit en in leg zeven 121.

In de laatste leg van de partij heeft Thornton 6 darts nodig om 24 uit te krijgen voor een fraaie 7-1 overwinning. Gemiddelden: Whitlock; 90,77 – Thornton; 107.65

De twee onderste spelers op de ranglijst van de Premier League, Gary Anderson en Wes Newton troffen elkaar in de voorlaatste partij van de avond. Newton is bij verlies al zeker van uitschakeling. Voor Anderson lagen er nog wat kansen. Anderson had in deze partij echter weer problemen met de dubbels. In de partij miste hij er 24 voor de punten en dat is teveel. Ondanks de druk speelde Wes Newton ogenschijnlijk rustig in deze partij en wist handig gebruik te maken van de vele missers van Anderson.

Newton kwam op 2-0 voor maar na vier legs staan beiden toch weer op gelijk hoogte (2-2). Daarna gaan de legs met de darts maar Anderson had kansen om te breken in leg 10 maar vind dubbel 20 niet en krijgt dan een 120 finish van Newton om de oren voor 5-5. Of dit nog naspeelde je weet het niet maar in leg 11 breekt Newton met een finish op dubbel 8 en weet zijn leg te houden voor een 5-7 eindstand.

Met zijn winst staat Newton nu op de voorlaatste plaat en is Anderson lantaarndrager geworden. Volgende week in Brighton valt dus de beslissing. Lewis met 7 punten op plek 7  speelt dan tegen Raymond van Barneveld en winst geeft hen zekerheid door te spelen. Bij een nederlaag gaan de legs verschillen meespelen. Lewis staat nu op -8. Gemiddelden: Anderson; 95,31 – Newton; 87,53

Op plek 8 staat Simon Whitlock en die treft Michael van Gerwen met slechts 1 punt meer dan Newton en Anderson is voor hem winnen een must anders is het duimen draaien voor hem dat zowel Newton als Anderson niet winnen  of gelijk spelen. Bij het laatste wordt het dan weer legs tellen. Newton op plek 9 speelt tegen Andy Hamilton en winnen is voor Newton een must en moet dan de resultaten van Whitlock  afwachten die na hem speelt. Anderson speelt tegen James Wade en Anderson kan alleen maar hopen dat zijn dubbels vallen die avond voordat Wade een kans krijgt.

Foto’s bij dit verhaal; (C) Lawrence Lustig – PDC

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: © Prodarts Europe - the Netherlands