PDC

Vroeg vuurwerk dit jaar

wk_2014_bvdpas_02Vuurwerk gisteren tijdens eerste wedstrijden van de tweede ronde van het PDC William Hill World Darts Championship. Na “de verplichte kuur” van de zaterdagmiddag waarin de favorieten deden wat van ze werd verwacht; Robert Thornton won van Ronnie Baxter, was Laurence Ryder geen partij voor Terry Jenkins en kreeg Ronny Huybrechts flink een lesje darts gooien op een wereldpodium van Peter Wright, vlogen de vonken er af in de partijen van de zondagavond. De eerste knaller direct al in de eerste partij van de avondsessie tussen de als achtste geplaatste Dave Chisnall en debutant op het PDC wereldpodium, Benito van de Pas.

Voor de kenners een ‘eitje’ voor Chisnall die in aanloop naar het toernooi liet zien dat hij in blakende vorm stak. De 3-0 winst in de eerste set was dan ook geen verrassing, al liet Benito wat kansjes liggen. In de tweede set vocht Benito voor zijn eerste setpunt en won de vijfde en beslissende leg. De toon van de match was gezet, Benito ging zich in ieder geval niet zonder slag of stoot overgeven aan “Chizzy”.

Toch kreeg je de indruk dat het een kleine opleving was geweest want in set 3 won Chisnall weer met 3-0 en leek van de Pas klaar voor de genadeslag. In de volgende set werd met een 127 finish het eerste punt in die set gemaakt door Benito en dat gaf hem vleugels. Twee sets op rij gingen met 3-1 naar de jonge Tilburger die nu 1 set van sensatie verwijderd was. En die sensatie kwam in de volgende set waarin Benito ondanks zijn weinige ervaring op dit podium het hoofd koel wist te houden en en gemiste set dart van Chisnall genadeloos afstrafte en met een 77 finish 3-2 maakte en met een 4-2 set overwinning de laatste 16 bereikte.

Duitser Sacha Stein, die in de partij na Benito tegen Michael van Gerwen moest spelen, hield stookte het vuur op het podium nog even op door de eerste set overtuigend met 3-1 van Michael te winnen. Langzaam schoof men naar de punt van de stoel. Stein, ook debuterend op dit podium, klopte in de eerste ronde Stuart Kellett en gezien het beeld van de eerste set rees de vraag; Het zal toch niet waar zijn? Het antwoord volgde snel, ‘Nee dit ging niet gebeuren’.

Michael van Gerwen kwam op stoom en won de volgende 4 sets op rij en daarmee veegde hij alle hoop van Stein voor een plek in de volgende ronde van het podium.

De absolute knaller zat in de laatste match van de avond tussen de als vierde geplaatste Gary Anderson en Jelle Klaasen. Een affiche voor de dartssport een werkelijk grandioze partij om naar te kijken met een trieste afloop voor onze Nederlander, Jelle Klaasen. Anderson begon als een wervelwind aan de partij en claimde de eerste set met 3-0 maar ondanks de machtige scores van Anderson ( hij gooide in totaal 14 maal 180 in deze partij ) liet Jelle niet los en kwam met 3-2 in set twee weer langszij.

Jelle had Anderson in de tang en klopte de Schot met 3-1 in set 3  en met 3-2 in de vierde set. Jelle 3-1 voor en de laatste 16 kwamen voor hem in zicht. Zeker gezien de klasse die Jelle liet zien in deze partij werd daar al op gerekend. Gary kreeg echter vleugels, zijn bijnaam is immers ’the flying Scotsman’, en weet de volgende set in de vijfde en beslissende leg van deze set naar zich toe te halen, 3-2 dus en nog alle kans voor Jelle op de volgende ronde.

Maar Anderson is los en niet meer te stoppen en wint de volgende twee sets met 3-1 tot enorme teleurstelling van Klaasen die zo dichtbij was.

Uitslagen

Zaterdagmiddag 27 december 

13:40 uur Robert Thornton (9) –  Ronnie Baxter (24) 4 -0

15:15 uur Terry Jenkins (16) – Lawrence Ryder 4 – 0

16:45 uur Peter Wright (5) – Ronny Huybrechts 4 -1

 

 Zaterdagavond 27 december

20:10 uur Dave Chisnall (8) – Benito van de Pas 2 – 4

21:40 uur Michael van Gerwen (1) – Sascha Stein 4 – 1

23:15 uur  Gary Anderson (4)- Jelle Klaasen  4 – 3

 

De wedstrijden voor vandaag:

Zondagmiddag 28 december

13:40 uur Andy Hamilton (12) –  Kyle Anderson

15:15 uur Cristo Reyes – Kevin Painter (20)

16:45 uur Ian White (15) – Kim Huybrechts (18)

 

Zondagavond 28 december

20:10 uur Darren Webster – Dean Winstanley (26)

21:40 uur  Phil Taylor (2) –  Mark Webster (31)

23:15 uur Adrian Lewis (3) –  Keegan Brown

 

Foto (C) Lawrence Lustig – PDC 2014

 

error: © Prodarts Europe - the Netherlands