PDC

MICHAEL VAN GERWEN oppermachtig in de WK finale

Michael van Gerwen is wereldkampioen darts! De groene sloopkogel trok in een zinderende finale aan het langste eind: 7-3. Hij onttroont daarmee zijn tegenstander Gary Anderson als wereldkampioen.

Toon meteen gezet
Van Gerwen won de bull en mocht aan de wedstrijd beginnen. MvG pakte de onwennige eerste leg met een fraaie 122-finish. Anderson was niet onder de indruk, want zijn eigen leg won hij in 11 darts. De set ging volledig met de darts mee en via een dubbel 18 pakte Van Gerwen de eerste set. Maar het niveau was al meteen hoog!

Anderson ontsnapt
In de tweede set kroop Anderson tot twee keer toe door het oog van de naald. In de eerste leg kon de Nederlander Anderson meteen pijn doen door hem te breaken, maar hij miste twee keer een dubbel. In de beslissende leg kreeg Van Gerwen een uitgelezen kans om de set te pakken, maar 84 gooide hij niet uit. Anderson via 80 wel: 1-1 in sets.

Bijna een 9-darter
De eerste break van de wedstrijd liet even op zich wachten: de 3e set pas. Een mindere leg van MvG, waar Anderson wel raad mee wist. Heel veel had hij er niet aan, want Van Gerwen pakte hem meteen terug met een 11-darter. Dan bijna een 9-darter voor Van Gerwen, maar The Flying Scotsman hield de leg ‘gewoon’ in 11 darts. In de beslissende set miste Van Gerwen twee pijlen op dubbel 16. Een uitgelezen kans voor Anderson, die de set (2-3) afpakte: 1-2.

Belangrijke break Van Gerwen
Zoals in alle sets tot dan toe moest er een vijfde en beslissende leg aan te pas komen om de set te bepalen. Anderson wist 132 niet uit te gooien, waardoor Van Gerwen er met de set vandoor ging via een 86-finish. Verslaggever Thijs Dingemans was in Dn Braai in Vlijmen, de plek waar Van Gerwen traint, en daar ging het publiek los na de belangrijke 2-2:

Drie sets op rij
Na een puddingleg in het begin van de 4e set breakte Van Gerwen de Schot. Dat was het moment van de set, want daarmee legde hij de basis voor het binnenhalen van de set (3-0). Een van de weinige sets die zo gemakkelijk ging! In de derde leg van de daaropvolgende set volgde een belangrijke break van Van Gerwen. Zijn eigen leg wist hij te behouden, waardoor het 4-2 in sets werd. Het ging Van Gerwen op dat moment een stuk gemakkelijker af dan Anderson. Hij gooide hogere gemiddeldes en finishte op de juiste momenten. Ook in de zevende set breakte Van Gerwen en in zijn eigen leg pakte hij via een ongelooflijk mooie 125-finish de set: 5-2.

Machteloze Anderson
De volgende set begon met de nodige missers. Van Gerwen deelde met die 3 sets flinke klappen uit, want Anderson leek wat te verslappen. Er volgde ook in deze set een break van Van Gerwen en het gezicht van Anderson sprak boekdelen: hij was machteloos. Via een 100-finish pakte hij ook deze set (3-1) en was uitstekend op weg naar de overwinning.

Beker
De negende set ging met de darts mee. Van Gerwen en Anderson hielden allebei hun eigen legs. En omdat Van Gerwen aan de set begon, kon hij op de cruisecontrol naar de overwinning. Tussendoor dacht iemand nog de beker van Van Gerwen af te pakken, maar dankzij de beveiligers lukte dat niet. Met een knappe 12-darter haalde Anderson de set binnen en moest Van Gerwen het feestje nog even uitstellen. Wat een weerbaarheid!

De achterstand van Anderson was echter te groot om het nog heel spannend te kunnen maken. Van Gerwen breakte Anderson in de allerlaatste leg en pakte de wedstrijd via een 85-finish en is WERELDKAMPIOEN!

error: © Prodarts Europe - the Netherlands