PDC

Een dag om nooit meer te vergeten

De negende dag van het PDC William Hill World Darts Championship in het Alexandra Palace in Londen werd er een om niet meer te vergeten. Het begon ’s middags al met twee klinkende overwinningen voor Nederlandse deelnemers en tussendoor nog de alles verlichtende mededeling voor Raymond van Barneveld dat hij voor het eerst opa geworden was en ’s avonds werd nog eens de kers op de taart gezet met nog eens twee klinkende Nederlandse overwinningen. Een top dag voor de Nederlandse dartssport en de familie van Barneveld die we uiteraard feliciteren met de geboorte van Mason.

Zondag 27 december werden we getrakteerd op 6 mooie en soms bloedstollend spannende partijen voor een plaats bij de laatste 16. Michael Smith en Steve Beaton beten zondagmiddag het spits af met een eerste set met een verrassende wending. Smith stond al rap 2-0 voor in deze set maar na een break door Beaton in de derde leg pakte Beaton nog eens 2 legs op rij voor een 3-2 winst in deze set. Smith was deze domper snel te boven en pakte de volgende 2 sets met 3-0 en de vierde met 3-2 om daarna in de vijfde set op zijn beurt 3-0 om de oren te krijgen.

Michael Smith bleef echter rustig en liet zich niet uit het veld slaan sterker nog hij sloeg keihard terug in set zes waarin Beaton het bord niet vinden kon en opnieuw een 3-0 tegen kreeg. Eindstand 4-2 voor Smith die 100.30 gemiddeld gooide tegen Steve Beaton 91.96

Daarna de beurt aan Benito van de Pas tegen Dimitri Van den Bergh. Een nerveuze start waarin de jong Belg het meest verzekerd overkwam en dit vertaalde in een 3-2 set winst. Ook in de tweede set ging Van den Bergh goed van start en kwam 1-0 voor maar ondanks 2 maal 180 voor Dimitri in deze set pakte Benito de set winst met 3-1. Ook set 3 werd met 3-1 gewonnen door Benito ondanks dat hij in leg vier zes darts op de dubbel miste voordat hij op dubbel 1 uitging.

Maar de Belg gaf zich niet gewonnen en won de beslissende vijfde leg van set 4 waarmee de stand weer in evenwicht kwam. En als dan Dimitri in de vijfde set gelijk breekt en het spel van Benito nu niet echt superieur was begon je toch te twijfelen. Maar die twijfel nam van de Pas snel weg, brak terug en pakte ook de volgende twee legs voor een 3-2 voorsprong. En in set 6 werd de klus geklaard met wederom een 3-1 overwinning door van de Pas. Benito naar de laatste 16 een knappe prestatie in deze voor hem toch lastige partij. Gemiddelden Dimitri 92.51  – Benito 95.17

Chapeau voor Vincent van der Voort die de slotpartij van de middag speelde tegen Australiër Kyle Anderson. Anderson op dit soort toernooien altijd goed voor verrassingen was tegen Vincent al een eind op weg om ook hier zijn visitekaartje af te geven. Tot tweemaal toe snoepte Kyle de laatste leg van de set voor de neus van Vincent weg en nam een 2-0 voorsprong.

Vincent was niet echt bij de les zoals hij na afloop verklaarde maar dat was na de tweede set voorbij. Beetje bij beetje kwam Vincent op stoom en won de derde set met 3-1 en met nog eens 3-1 zette hij na vier set de stand weer gelijk (2-2). In de vijfde set kwam Vincent tweemaal terug van een achterstand (1-0 en 2-1) maar pakte de vijfde leg van die set voor een 3-2 voorsprong.

Met zijn negende 180 en een finish op dubbel 16 komt Vincent dan 1-0 voor en na een break in de tweede leg eindigt hij met een 134 finish de partij in stijl. Gemiddelden Vincent 95.12 – Kyle 92.23

De partij tussen ‘opa’ Raymond van Barneveld en Stephen Bunting als opening van de avond was een waanzinnig spannende partij. In die partij gooide Bunting 15 keer een 180, 37 keer 100 en 12 keer 140 maar ondanks deze enorme scores verloor hij uiteindelijk de partij door het finish geweld van Raymond. In set 1 gooide Bunting al 3 keer 180 en pakte deze set met 3-1. Raymond kwam sterk terug en met onder andere een 101 finish maakte hij met 3-o gelijk.

Set 3 ging weer naar Bunting met 3-1 maar met een 74, 121 en 96 finish werd set 4 met 3-1 door Raymond geclaimd en ook set vijf ging met 3-2 naar Barney en was een plek bij de laatste 16 dichtbij. Set 6 was Bunting weer op dreef en pakte drie legs op rij om weer langszij te komen. De zevende en laatste set ging 8 legs gelijk op, al had Raymond in leg twee de kans om 2-0 voor te komen maar vond de dubbel hiervoor niet. Bij 2-2 werd de tie break van kracht met leg 11 als sudden death.  De twee legs verschil die nodig waren voor de overwinning vond Raymond in leg 9 met dubbel 12 en leg tien op tops en werd daarmee winnaar van deze bloedstollend spannende partij. Gemiddelden Raymond 94.63  – Stephen 98.18

James Wade had een luie avond tegen Wes Newton. Newton de man volledig uit vorm werd met 4-0 geklopt en wist in die partij slecht 3 legs op naam te zetten. Gemiddelde Wade 92.84  – Newton 84.89.

Ook de laatste match van de avond werd een klinkende 4-0 overwinning. Hier geen tegenstander uit vorm, maar een Darren Webster die niet mee kon met het scoring en finishing geweld van tegenstander Michael van Gerwen. Darren Webster redde in set 3 de eer door de derde leg te winnen en gooide een 94.90 gemiddelde tegen Michael 109.23 en een 160 uitgooi als hoogste finish van deze partij. Setstanden 3-0 ; 3-0 ; 3-1 en 3-0