WDF/BDO

Verslag van de Champions League of Darts

ZuiderduinMasters_qualifiers_webAfgelopen zaterdag werd in Egmond aan Zee de Champions League of Darts gespeeld. Een prachtig evenement waar aankomend talent de ultieme kans wordt geboden het wereldpodium te bereiken. Prodarts Europe is al jaren nauw betrokken bij dit evenement en zorgt er al die jaren al voor dat de resultaten van dit evenement en bijbehorende plaatjes bij de nationale en international media terecht komt. Hierdoor komt de berichtgeving via de Prodarts Europe website veelal op de laatste plaats. Ook dit verslag komt iets later dan gewoon maar wij willen u dit niet onthouden en zeker willen we de spelers en speelster die prachtige prestaties hebben geleverd tijdens dit evenement hun moment van glorie niet onthouden.

Honderden talentvolle darters plaatsen zich door middel van een voortraject, uitgevoerd door de lidorganisaties van de Nederlandse Darts Bond, voor deze CLoD finaledag in hotel Zuiderduin. Het grote talent binnen de Nederlandse Darts Sport is die dag in Egmond aan Zee aanwezig om voor de drie beschikbare startbewijzen te strijden.

De CLoD omvat vijf toernooien, singels toernooien voor heren, dames, junioren, meisjes en aspiranten. Voor de winnaars van de eerste drie categorieën ligt er aan het eind van de speeldag een startbewijs klaar voor het grootste dartstoernooi van Nederland, dat van 6 tot en met 8 december wordt gespeeld. Tevens mogen deze drie winnaars plus de kampioen van het meisjestoernooi deelnemen aan een gesloten internationaal toernooi in Engeland, the Winmau World Masters. De kampioen van het aspirantentoernooi mag in december komen proeven van het leven als topdarter. Hij krijgt namelijk voor zijn prestatie een VIP-arrangement voor de Zuiderduin Masters en kan dan de aanwezige wereldtop van dichtbij meemaken.

Yordi Meeuwisse, uitkomend voor lidorganisatie DSWN (Den Haag) gaat zijn debuut maken op het grote Zuiderduin Masters podium na een bloedstollend spannende finale tegen Joey ten Berge. Joey,  eveneens uitkomend clod2013_heren_webvoor DSWN, speelde al enkele keren mee met de Zuiderduin Masters. Dit jaar had hij niet genoeg punten om zich rechtstreeks te plaatsen en wilde via deze weg weer terugkomen op het wereldpodium.

En Joey heeft zijn kansen gehad maar niet benut. In een best of 3 sets won Joey ten Berge de eerste set met 3-1 en was nog 1 set verwijderd van het fel begeerde startbewijs. Helaas voor Joey was het geluk in set twee hem niet gegeven en verloor hij deze set in de vijfde leg.

In de derde en laatste set gooit Yordi Meeuwisse de eerste 180 van de partij en wint deze leg met 1 dart voor dubbel 20. Het antwoord van Joey in de tweede leg is sterk. Ook hij gooit zijn eerste 180 en met een 50 finish zet Joey de stand weer gelijk.

Twee legs later staan de heren weer gelijk (2-2) en wordt er eerst op de bull gegooid om te bepalen wie er mag beginnen in deze beslissende leg. Yordi wint deze “strijd” en mag beginnen. Joey ten Berge start die laatste leg echter met een maximale score ( inmiddels zijn derde ). Het antwoord van Yordi is geweldig. Hij gooit namelijk 177 en zo loopt de spanning in deze leg naar een climax. Toch weet Yordi de rust te bewaren en laat zich niet van de wijs brengen door Joey. Hij weet met de drie darts dubbel 16 uit te gooien en is daarmee een terechte winnaar.

Damestoernooi

Sharon Prins en Anneke Kuijten bereikten in een sterk dames deelnemersveld uiteindelijk de finale. Anneke, uit Brabant, is in de afgelopen maanden zowel nationaal als internationaal doorgebroken en meespelen in het Zuiderduin Masters damestoernooi zou voor haar de absolute doorbraak zijn.

Sharon, vorig jaar met een wildcard één van de zes dames in 2012, had al van dit toernooi mogen proeven en haar reactie vorig jaar was dan ook dat ze er alles aan zou doen in 2013 weer terug te komen.clod2013_dames_web

Tot twee keer toe moest ze in het toernooi tot het uiterste gaan maar een vrij eenvoudig gewonnen halve finale (3-0) zette haar heel dichtbij haar tweede optreden. Tegenstander Anneke Kuijten moest in de halve finale eerst nog langs Rilana Erades zien te komen.

Ook Rilana is al weer een poos op jacht naar een plek op een wereldpodium, maar helaas ook deze keer met de haven in zicht verloor ze de vijfde en laatste leg van de halve finale.

In de finale had Anneke het de eerste legs zwaar. De druk was groot en dat was van grote invloed op het scorend vermogen en het gooien van dubbels. Sharon met al haar ervaring liep daardoor uit naar een riante 3-0 voorsprong. Nog 1 leg winnen en dan was de buit binnen, alleen die ene leg liet even op zich wachten. Anneke had haar vorm teruggevonden en Sharon gooide in die fase teveel “lose darts”. Daardoor kwam de  stand na vijf gespeelde legs op 3-2 voor Sharon. Bij Anneke werd de hoop zich alsnog te plaatsen sterker en sterker.

In leg zes is één sterk moment van Sharon voldoende om de zege alsnog op te eisen. Met een 105 score laat ze namelijk tops staan, die ze de beurt erna met 3 darts weet uit te gooien. Sharon Prins dus terug op het Zuiderduin Masters podium , haar wens ging in vervulling.

Zuiderduin Master jeugdtoernooi

Sinds vorig jaar is het jeugdtoernooi van de Zuiderduin Masters een internationaal toernooi geworden. Colin Roelofs was tot zaterdag de enige speler die al bekend was voor de aankomende editie en daar komt nu Pascol Roox bij. Deze jeugdspeler komt uit voor de DVO (Oost-Nederland)  en hij moest het in de finale opnemen tegen een andere DVO speler, Damien Gerrits.

Damien mocht de match beginnen en won deze eerste leg. In de tweede leg gaat het niveau omhoog en gooien alle twee de spelers een 140 en met het leg voordeel scoort Pascol nu zijn eerste punt.clod2013_junioren_web

Na de derde leg weer te hebben gewonnen is Damien heel dichtbij een break als hij een 120 finish maar net mist. Als dan Pascol 76 weet uit te gooien is dat even slikken voor Damien. En waarschijnlijk heeft die finish hem toch geraakt want in de twee volgende legs neemt Pascol de regie in handen en wint met 4-2 deze juniorenfinale.

Het wordt voor Pascol een sprong in het diepe, want hij speelde nog nooit op een groot internationaal podium. Wel kan hij een beetje wennen als hij straks naar de Winmau World Masters gaat waar de wereldtop jeugd ook aanwezig is.

Meisjestoernooi

De hoofdprijs voor het toernooi voor meisjes is een startbewijs voor de Winmau World Masters. Een zeer gewild startbewijs omdat daar veel ervaring wordt opgedaan en als je dan ook nog eens wint, dan wordt  de titel Winmau World Masters Youth natuurlijk met hoofdletters op je palmares bijgeschreven.

Zowel Kaylee van der Steen als Vera Speth hadden hun zinnen op de winst gezet en die druk ging ten koste van het spel. Bij Kaylee bijna ten koste van de partij. Kaylee miste belangrijke dubbels en hielp daarmee Vera in het zadel voor de overwinning. Na de 1-0 voorsprong van Kaylee kwam ze hierdoor 2-1 achter, maar wist gelukkig op tijd weer langszij te komen. Kaylee mag dan na het bull gooienclod2013_meisjes_web de laatste leg beginnen en komt weer als eerste op een finish. Die gooit ze niet uit en Vera ziet nog kansen. Maar de volgende beurt een zucht van verlichting bij Kaylee, want ze weet de dubbel wel te vinden en de titel binnen te halen.

Aspirantentoernooi

Twee jeugdspelers van DartBond Almere (DBA) hadden de finale van het aspiranten toernooi bereikt.  Maarten Dirk Woord voert de Nederlandse aspiranten ranking aan en gezien zijn spel dit jaar was zijn overwinning geen verrassing. In 3 legs in een best of 5 haalde Maarten Dirk de titel binnen door te winnen van Kenzo Fernandes Pereira, zonder een moment in de problemen te zijn geweest.Hij gaat dus op 6,7 en 8 december genieten van een volledig verzorgd VIP-arrangement op de Zuiderduin Masters.

De B finales

Voor de spelers en speelsters van het heren- en damestoernooi is er een verliezerstoernooi gespeeld  met een arrangement voor de Zuiderduin Masters als hoofdprijs. Dit jaar won Mieke de Jong de finale van het Dames B-toernooi met een 3-2 overwinning op Saskia van Zoeren.  Dennis de Winter viel in de B-finale heren in de prijzen door een ruime 3-0 overwinning op Ron Wisniewsky.

Voor alle uitslagen van de Champions League of Darts verwijzen we u naar de website van dit toernooi, www.clod.nlclod2013_aspiranten_web

De kaartverkoop voor de Zuiderduin Masters is inmiddels gestart. Ook zijn er voor dit toernooi aantrekkelijke hotelarrangementen beschikbaar. Voor meer informatie over het toernooi, deelnemers, bestellen van kaarten of een arrangement kunt u kijken op www.zuiderduinmasters.nl

 

 

error: © Prodarts Europe - the Netherlands